Selsema – Cara Keluarkan Kahak Bayi

Selsema – Cara Keluarkan Kahak Bayi

Selsema, batuk dan kahak pasti berlaku pada setiap bayi. Simptom tersebut boleh menjadi kronik kepada kesihatan bayi sama ada pada musim sejuk atau panas. Biasanya bayi akan mengalami masalah untuk mengeluarkan kahak dan hingus dan ini boleh menyebabkan penyakit seperti 'bronkitis' atau 'brochospasm'.

Pasti ibu bapa akan berasa risau kerana bayi masih belum pandai mengeluarkan hingus sendiri. Jadi, sebab itulah ibu bapa yang sanggup menyedut hingus pada hidung bayi mereka kerana keadaan tersebut akan membuatkan bayi tidak selesa untuk bernafas dan selesa.

Selsema – Cara keluarkan Hingus:

  • Mandikan bayi dengan air suam untuk memberi keselesaan pada bayi anda.
  • Keluarkan kahak selepas mandi air suam kerana kahak agak cair pada waktu itu.
  • Sedut secara manual iaitu menggunakan mulut.
  • Sedut menggunakan tiub penyedut hingus. Boleh di dapati di farmasi.
  • Wapkan bayi. Caranya, masukkan air panas yang masih mengeluarkan wap ke dalam bekas yang agak lebar. Titiskan minyak telon ke dalam air panas. Selubungkan kain di atas kepala dan bawa muka bayi dekat dengan wap air. Hasilnya, ia akan memberi kelegaan pada rongga-rongga pernafasan.
  • Cuba tepuk bahagian belakang dan hadapan badan bayi dengan tapak tangan. Gerakkan tangan perlahan-lahan sambil menepuk seluruh kawasan badan bayi anda.

Selsema – Pencegahan:

  • Hidung bayi sangat sensitif terhadap habuk dan bau-bauan. Pastikan keadaan rumah sentiasa bersih dan elakkan semburan pewangi di dalam rumah. Jika di rumah memakai karpet, pastikan karpet divakum bersih. Elakkan binatang peliharaan berkeliaran di dalam rumah kerana bulunya boleh menyebabkan alergi pada hidung bayi.
  • Pastikan bayi sentiasa berada dalam keadaan suhu bilik yang tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk. Kurangkan penggunaan penghawa dingin di dalam rumah. Jika terlalu sejuk, suhu itu akan menekan dada bayi dan menyebabkannya sukar bernafas. Jika cuaca sejuk, pakaikan bayi anda dengan baju yang lebih tebal.
  • Bayi memerlukan udara yang bersih dan segar. Maka pastikan untuk mewujudkan suasana tersebut di dalam rumah anda. Elakkan bayi daripada bau asap rokok dan asap lain.
  • Elakkan bayi daripada makan makanan sejuk. Cuba berikan makanan panas yang dimasak sendiri. Elakkan juga makanan yang diproses.

#babybeautynatural

Tinggalkan komen

Sila ambil perhatian, ulasan perlu diluluskan sebelum ia diterbitkan.

Laman web ini dilindungi oleh reCAPTCHA dan Polisi Privasi Google serta Terma Perkhidmatan terpakai.