Berapa Banyak Vitamin C Kanak-kanak Perlukan untuk Kekal Sihat?

Berapa Banyak Vitamin C Kanak-kanak Perlukan untuk Kekal Sihat?

Ibu bapa melakukan apa sahaja untuk memastikan anak-anak mereka sihat. Selain menjadikan habib mencuci tangan yang baik, jadual tidur dan senaman, pengambilan Vitamin C yang mencukupi adalah satu lagi elemen penting untuk membantu anak anda kekal sihat. Sebagai ibu bapa, anda mungkin tahu serba sedikit tentang Vitamin C, tetapi anda mungkin tidak tahu dengan tepat apa itu vitamin c, mengapa ia penting, dan berapa banyak keperluan anak anda. Anda tidak perlu menjadi doktor untuk mengetahui bagaimana Vitamin C boleh menggalakkan kesihatan yang baik untuk anak anda! Dengan sedikit penyelidikan, pengetahuan dan bantuan daripada perkara seperti makanan tambahan, anda boleh memastikan anak anda mempunyai Vitamin C yang mencukupi untuk kekal sihat.

Adakah Vitamin C?

Vitamin C adalah vitamin larut udara yang diperlukan oleh badan kita untuk berfungsi. Walau bagaimanapun, kerana ia larut dalam udara, tubuh manusia tidak dapat menghasilkan atau menyimpannya, bermaksud bahawa kita perlu mendapatkan paras tetap vitamin penting ini setiap hari dari sumber luar. Secara teorinya, Vitamin C terdapat dalam sumber makanan yang mencukupi sehingga kanak-kanak boleh mencapai tahap yang mencukupi melalui diet sahaja. Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan bahawa penambahan Vitamin C boleh memberi manfaat sebenar apabila ia berkaitan dengan sistem imun dan kesihatan keseluruhan, baik dalam perkembangan kanak-kanak dan juga pada masa hadapan.

Mengapa Vitamin C Penting?

Vitamin C ialah antioksidan kuat yang memberikan pelbagai manfaat kepada tubuh anda. Mungkin perkara yang paling terkenal dengan Vitamin C ialah hubungannya dengan sistem imun. Kebimbangan Coronavirus, adalah sangat penting untuk mendapat vitamin C untuk badan anak anda. Vitamin C membantu badan menghasilkan sel darah putih yang penting untuk tindak balas imun yang betul. Sel darah putih ini, yang dipanggil limfosit dan fagosit, membantu mengenal pasti bahan "asing" dalam badan yang boleh berbahaya berbahaya, dan memusnahkannya mengikut kesesuaian. Oleh kerana Vitamin C adalah antioksidan, ia membantu melindungi sel-sel ini daripada radikal bebas berbahaya yang boleh membawa kepada tekanan oksidatif. Apabila badan berada dalam tekanan oksidatif, ia boleh menjadi radang dan mungkin lebih terdedah kepada penyakit seperti diabetes, asma dan gangguan penyakit. Jadi, Vitamin C bukan sahaja membantu badan menghasilkan sel darah putih, ia juga membantu melindungi mereka supaya mereka boleh terus melakukan tugas mereka dengan berkesan!

Manfaat Vitamin C sangat baik untuk kulit anda. Kulit sebenarnya adalah komponen yang sangat penting dalam sistem imun kerana ia bertindak sebagai penghalang antara badan anda dan kuman berbahaya yang cuba memasukinya dari luar. Apabila anda mempunyai yang lemah atau pecah pada kulit akibat benda seperti luka atau calar, penceroboh yang berpotensi berbahaya ini dapat dengan mudah menembusi kulit anda dan mempunyai peluang untuk memasuki aliran darah anda. Dengan memastikan kulit sihat berkat sifat penyembuhan luka Vitamin C, anda boleh menghalang kuman ini daripada masuk ke dalam badan sejak awal.

Vitamin C juga boleh membantu menghalang kekurangan zat besi dan membantu penyerapan zat besi oleh badan. Kira-kira 9% kanak-kanak kecil kekurangan zat besi. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan perkara seperti anemia, yang terdapat dalam 3% kanak-kanak kecil. Zat besi adalah nutrien penting kerana ia diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah yang mengangkut oksigen ke seluruh badan. Kanak-kanak yang tidak makan daging, dilahirkan secara pramatang, atau berat badan berlebihan amat berisiko untuk kekurangan zat besi, walaupun ia boleh berlaku kepada mana-mana kanak-kanak yang tidak mendapat zat besi yang mencukupi daripada diet atau makanan tambahan. Jika anda bimbang anak anda mungkin mengalami kekurangan zat besi, berikut adalah beberapa tanda yang perlu diberi perhatian:

 • Pertumbuhan dan perkembangan yang perlahan
 • Kulit pucat
 • Keletihan
 • Kurang selera makan
 • Pernafasan pantas
 • Tangan dan kaki sejuk
 • Jangkitan berterusan

Kekurangan zat besi boleh didapati melalui ujian darah yang diberikan oleh pakar pediatrik anak anda. Pastikan anda bercakap dengan mereka jika anda bimbang tentang tahap zat besi anak anda supaya kekurangan ini dapat ditangani dengan sewajarnya.

Walaupun anak anda masih kecil sekarang, ibu bapa sentiasa mahu memastikan bahawa mereka memberikan anak mereka segala yang mereka perlukan untuk hidup panjang dan sihat. Vitamin C sebenarnya boleh membantu anda mencegah penyakit dan masalah tertentu seiring dengan peningkatan usia--inilah sebabnya adalah idea yang baik untuk menggalakkan tabiat yang baik dan amalan kesihatan bersama anak anda semasa mereka masih kecil supaya mereka lebih cenderung untuk meneruskannya apabila mereka mendapat. lebih tua. Tahap kekurangan Vitamin C telah dikaitkan dengan pelbagai isu termasuk masalah dengan pemikiran dan ingatan, penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Secara keseluruhan, Vitamin C terlibat dalam proses di seluruh badan yang bukan sahaja memastikan anak anda sihat dalam jangka pendek tetapi juga boleh menggalakkan kesihatan jangka panjang mereka juga.

Adakah Sumber Vitamin C Terbaik?

Mungkin salah satu perkara terbaik tentang Vitamin C ialah ia secara semula jadi ditemui dalam semua jenis makanan yang sedap! Buah sitrus adalah sumber Vitamin C yang sangat popular, tetapi adakah beberapa sumber lain?

 • Jambu batu dengan 228 mg Vitamin C setiap 100 gram
 • Kiwi dengan 93 mg Vitamin C setiap 100 gram
 • Lada benggala dengan 128 mg Vitamin C setiap 100 gram
 • Strawberi dengan 59 mg Vitamin C setiap 100 gram
 • Betik dengan 61 mg Vitamin C setiap 100 gram
 • Brokoli dengan 89 mg Vitamin C setiap 100 gram
 • Tomato dengan 23 mg Vitamin C setiap 100 gram
 • Grapefruits dengan 31 mg Vitamin C setiap 100 gram


Satu lagi perkara tentang Vitamin C ialah ia secara amnya selamat walaupun pada tahap yang lebih tinggi dengan sedikit risiko terlebih dos. Walau bagaimanapun, masih terdapat cara diet yang disyorkan untuk Vitamin C bergantung pada umur anak anda:

 • Bagi kanak-kanak berumur 1-3 tahun, mereka memerlukan kira-kira 15 mg Vitamin C setiap hari
 • Bagi kanak-kanak berumur 3-8 tahun, mereka memerlukan kira-kira 25 mg Vitamin C setiap hari
 • Bagi kanak-kanak berumur 8-13 tahun, mereka memerlukan kira-kira 45 mg Vitamin C setiap hari
 • Bagi remaja berumur 14-18 tahun, mereka memerlukan kira-kira 75 mg Vitamin C setiap hari jika mereka lelaki dan 65 mg Vitamin C setiap hari jika mereka wanita

Ramai orang percaya bahawa pengambilan tahap Vitamin C yang lebih tinggi boleh membantu mencegah selema biasa. Mungkin anda selalu berlari untuk makan sebiji oren setiap kali anda merasakan sedikit geli di kerongkong anda. Walau bagaimanapun, selepas banyak kajian mengenai subjek ini, ia telah menunjukkan bahawa mengambil suplemen Vitamin C tidak menghalang anda daripada mendapat selesema biasa. Jika ada, ia mungkin membawa kepada tempoh penyakit yang lebih pendek atau simptom yang lebih ringan, tetapi ia tidak berkesan jika anda mula meningkatkan pengambilan Vitamin C selepas anda diserang selesema.

Adalah penting untuk memastikan anak anda mendapat Vitamin C yang mencukupi untuk mengurangkan kekurangan Vitamin C yang dikenali sebagai skurvi. Walaupun skurvi jarang berlaku pada kanak-kanak, ia boleh berlaku jika anak anda tidak dapat menyerap Vitamin C dengan betul. Beberapa gejala utama skurvi termasuk gusi berdarah, bintik-bintik coklat pada kulit, kelemahan dan ketidakselesaan otot, dan jaundis. Semua ini mungkin kelihatan menakutkan, tetapi terdapat banyak cara untuk mengelakkan ini, termasuk menambah Vitamin C.

Cara menambah Vitamin C untuk kanak-kanak, cara terbaik adalah melalui multivitamin. Kanak-kanak memerlukan lebih daripada Vitamin C untuk membesar dan berkembang dengan baik. Malah, mereka memerlukan lebih daripada 15 vitamin dan mineral yang berbeza setiap hari sebagai pelengkap nutrisi badan untuk kesihatan dan sistem pertahanan badan mereka.

Ibu bapa perlu berusaha mencari suplemen multivitamin yang sesuai untuk anak anda. Anda juga perlu berhati-hati dalam pemilihan multivitamin di pasaran, terutamanya anda perlu lihat kandungan pada label seperti bahan kimia & dan jumlah gula yang boleh menghalang manfaat kesihatan vitamin itu sendiri! Untuk mencari vitamin yang bermanfaat, cari vitamin yang tiada gula, diperbuat daripada buah-buahan dan sayur-sayuran organik, dan disokong oleh pakar.

Semoga dapat manfaat

Tinggalkan komen

Sila ambil perhatian, ulasan perlu diluluskan sebelum ia diterbitkan.

Laman web ini dilindungi oleh reCAPTCHA dan Polisi Privasi Google serta Terma Perkhidmatan terpakai.