Healthy sleep habits 12 to 18 months

Tabiat tidur yang sihat 12 hingga 18 bulan

Tidur yang sihat adalah penting untuk menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan bayi. Kini bayi anda secara rasminya adalah kanak-kanak kecil - tetapi dia masih memerlukan tidur yang banyak seperti yang dia lakukan ketika dia masih muda. Sehingga hari lahirnya yang kedua, anak anda perlu tidur kira-kira 14 jam sehari, 11 jam daripadanya pada waktu malam. Selebihnya akan datang dalam bentuk tidur siang.

Anak anda masih memerlukan dua tidur siang pada 12 bulan, tetapi apabila dia berumur 18 bulan, dia mungkin bersedia untuk tidur siang selama 90 minit hingga tiga jam pada waktu tengah hari – corak yang mungkin dia ikuti sehingga dia berumur 4 tahun atau umur. 5.

Peralihan dari dua tidur siang kepada satu boleh menjadi sukar. Pakar tidur, Jodi Mindell mencadangkan satu hari tidur dan dua tidur bergantian, bergantung pada berapa banyak tidur anak kecil anda pada malam sebelumnya. Anda juga boleh cuba tidurkan anak anda lebih awal pada hari satu tidur siang.

Bagaimana untuk membina tabiat tidur yang sihat

Tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk membantu anak anda menjadi tidur yang nyenyak pada usia ini. Kadang-kadang antara 18 bulan dan hari lahir ketiga anak anda, anda harus memerhatikan isu baharu, seperti rintangan waktu tidur. Teruskan mengamalkan strategi yang telah anda kembangkan sejak anak anda berumur 6 bulan, termasuk:

Mengikuti ritual tidur malam.
Rutin waktu tidur yang kerap membantu anak anda berehat pada penghujung hari dan bersiap sedia untuk tidur. Jika dia perlu mengeluarkan tenaga yang berlebihan, tidak mengapa untuk membiarkan dia berlari sebentar. Kemudian anda boleh beralih kepada sesuatu yang lebih menenangkan, seperti permainan yang tenang, mandi atau cerita sebelum tidur.

Ikuti corak yang sama setiap malam, walaupun anda jauh dari rumah. Kanak-kanak kecil menyukai konsistensi, dan dapat meramalkan bila dan bagaimana sesuatu akan berlaku membantu mereka berasa terkawal.

Tetap pada jadual harian yang konsisten, termasuk waktu tidur dan waktu tidur siang.
Seperti biasa, ia juga merupakan idea yang baik untuk menetapkan dan berpegang pada waktu tidur dan waktu tidur yang konsisten sebagai sebahagian daripada jadual harian anda. Jika anak anda tidur siang, makan, bermain dan bersiap sedia untuk tidur pada waktu yang hampir sama setiap hari, dia akan lebih cenderung untuk tertidur tanpa bergelut.

Pastikan anak anda boleh tidur sendiri.
Jangan lupa betapa pentingnya anak kecil anda tidur sendiri setiap malam. Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk tidak menggoyang, menyusu atau menyanyikan anak anda untuk tidur supaya dia akan belajar untuk menenangkan dirinya apabila dia bangun pada waktu malam. Anak anda bangun dan tidak dapat tidur semula adalah kurang sesuai untuk anda juga – jika dia bangun , dia mungkin akan menangis untuk anda.

Potensi perangkap

Pada usia ini, anak anda mungkin mengalami kesukaran untuk tidur atau kerap bangun pada waktu malam. Itu mungkin berkaitan dengan pencapaian perkembangan yang dia capai, terutamanya berjalan kaki. Anak kecil anda sangat teruja dengan kemahiran baharunya sehinggakan dia mahu terus berlatih, walaupun anda mengatakan sudah masuk waktu tidur.

Jika dia tidak mahu tidur, kebanyakan pakar menasihatkan untuk membiarkannya di dalam katil bayi selama beberapa minit untuk melihat sama ada dia akan bertenang. Jika tidak, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan beberapa versi pendekatan "cry it out".

Jika anda tidak mahu melalui laluan itu, tidak mengapa untuk meyakinkan anak anda tentang kehadiran anda. Jangan buka lampu biliknya dan jangan terlalu lama. Anda boleh cuba mengurangkan respons anda kepadanya dengan menunggu sedikit lebih lama untuk masuk setiap kali dia menelefon dan pergi sedikit lebih jauh dari katilnya pada setiap lawatan. Akhirnya anda boleh meyakinkannya dari ambang pintu tanpa benar-benar masuk. Setiap kali, ingatkan dia bahawa sudah tiba masanya untuk tidur.

Anda juga perlu memutuskan apa yang perlu dilakukan jika dia bangun pada waktu malam, tidak dapat menenangkan dirinya untuk tidur semula, dan akhirnya menangis untuk anda. Tidak apa-apa untuk masuk dan memeriksa atau menghiburkannya. Tetapi jika dia mahu anda tinggal dan bermain, ingatkan dia bahawa waktu malam adalah untuk tidur yang sihat.

Bila hendak mendapatkan bantuan

Masalah tidur adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Kadang-kadang anda hanya perlu bersabar dan menunggu mereka keluar. Tetapi jika anak anda mengalami masalah untuk jatuh dan terus tidur, kemudian kelihatan mengantuk pada siang hari, atau mengalami masalah bernafas atau berdengkur dengan kuat, adalah idea yang baik untuk berjumpa dengan doktornya untuk menolak masalah (seperti apnea tidur) yang boleh menghalangnya daripada mendapat rehat yang cukup.

Tinggalkan komen

Sila ambil perhatian, ulasan perlu diluluskan sebelum ia diterbitkan.

Laman web ini dilindungi oleh reCAPTCHA dan Polisi Privasi Google serta Terma Perkhidmatan terpakai.