Apakah vitamin terbaik untuk ibu hamil?

Adakah vitamin terbaik untuk ibu hamil?

Kebanyakan vitamin untuk ibu hamil dijual sebagai multivitamin atau suplemen kehamilan, yang mengandungi semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh semasa hamil.


Vitamin ibu hamil adalah termasuk:

Asid folik : Satu bentuk vitamin B9, folik adalah penting untuk mencegah komplikasi kehamilan. Nutrien ini membantu otak dan saraf tunjang berkembang dengan baik, mengurangkan risiko perbezaan kelahiran yang serius.

Vitamin D : Digelar sebagai "vitamin sinar matahari" kerana kulit anda secara semula jadi menghasilkannya apabila terdedah kepada cahaya matahari, vitamin D adalah penting dalam kehamilan. kenapa? Kerana ia membantu tulang, gigi, jantung, buah pinggang dan sistem saraf bayi anda berkembang.

Vitamin C : Semasa mengandung, vitamin C adalah penting untuk anda dan kesihatan bayi anda. Selain membantu pembaikan tisu dan penyembuhan luka, vitamin C juga membantu pertumbuhan gigi dan tulang bayi anda.

Zat Besi : Apabila anda hamil, anda memerlukan dua kali ganda jumlah zat besi yang diperlukan oleh wanita yang tidak hamil. Badan anda memerlukan zat besi untuk menghasilkan lebih banyak darah untuk membekalkan tahap oksigen yang betul kepada bayi anda.

Kalsium : Memandangkan bayi anda mengambil mineral penting daripada tulang anda semasa membesar, adalah idea yang baik untuk mengambil kalsium semasa kehamilan anda.

Asid Docosahexaenoic (DHA) : Asid lemak Omega-3, DHA boleh membantu pertumbuhan dan perkembangan otak bayi anda. Terdapat banyak vitamin pranatal dengan DHA di pasaran hari ini. Semak label untuk memastikan ia ada.

Apabila anda hamil, anda harus mengelak daripada mengambil sebarang multivitamin yang mengandungi Vitamin A (retinol) jika terlalu banyak kerana boleh merosakkan perkembangan bayi anda.

Pengambilan hati (seperti minyak hati ikan kod) juga harus dielakkan, kerana ia mengandungi jumlah vitamin A yang tinggi.

Bilakah saya perlu mengambil vitamin ibu hamil?

Ramai wanita tertanya-tanya bilakah masa terbaik untuk mengambil vitamin ibu hamil. Dalam kebanyakan kes, anda harus mula mengambilnya sebaik sahaja anda mula mencuba untuk hamil.

doktor menasihatkan mengambil beberapa vitamin pranatal sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum TTC untuk memastikan badan anda bersedia untuk hamil.

Mengapa jauh lebih awal?
Beberapa perbezaan kelahiran berlaku dalam kehamilan yang sangat awal, termasuk yang dihalang oleh asid folik.

Sebaik-baiknya, anda harus mula mengambil suplemen asid folik sekitar sebulan sebelum anda mencuba untuk hamil.

Walau bagaimanapun, jangan panik jika anda tidak mengambil vitamin pranatal sebelum hamil.

Ramai wanita tidak menerima pada peringkat ini dan masih meneruskan untuk mempunyai bayi yang sihat sempurna. Anda harus mengambilnya sebaik sahaja anda tahu anda hamil.

Semoga manfaat. :)

Tinggalkan komen

Sila ambil perhatian, ulasan perlu diluluskan sebelum ia diterbitkan.

Laman web ini dilindungi oleh reCAPTCHA dan Polisi Privasi Google serta Terma Perkhidmatan terpakai.