Cara Merawat Bayi Kembung Perut

Cara Merawat Bayi Kembung Perut

Cara merawat bayi kembung perut merupakan persoalan yg selalu menjadi tanda tanya dikalangan ibu bapa terutama pertama kali mendapat cahaya mata. Bayi akan menunjukkan tanda-tanda jelas dalam keadaan tidak selesa. Perut kembung biasanya menjadi paling teruk apabila bayi berusia sekitar 6 hingga 8 minggu dan akan hilang dengan sendiri apabila usia antara 8 dan 14 minggu.

Tanda-tanda bayi kembung perut yang perlu anda awasi termasuklah:

  • Bayi akan menangis pada waktu sama setiap hari, biasanya pada lewat tengah hari atau petang.
  • Tangisan yang keterlaluan: Tangisan kolik adalah keterlaluan, kedengaran kesusahan dan selalunya pada nada yang tinggi. 
  • Menangis tanpa sebab yang jelas
  • Perubahan postur: Menggulung kaki, mengepal tangan dan otot perut yang tegang adalah biasa semasa episod kolik.

Jika bayi menangis, dia akan menelan udara dengan lebih banyak dan menyebabkan keadaanya menjadi lebih teruk. 

Berikut cara merawat bayi kembung perut

Sendawakan bayi
Bayi kurang disendawakan berpotensi mengalami kembung perut kerana mempunyai ‘angin’ terperangkap. Gunakan teknik yang betul untuk sendawakan bayi. Jika bayi anda muntah sedikit selepas menyusu seperti jeluak adalah biasa dan ia merupakan satu keadaan tidak berbahaya bagi bayi.

Mengurut
Gunakan minyak yang sesuai seperti Minyak Syafia untuk disapu pada perut bayi dan urutkan dengan lembut. Sebaiknya anda perlu memastikan teknik urutan yang anda gunakan adalah betul dan tidak mendatangkan bahaya kepada bayi.

Menjaga pemakanan
Ibu menyusu badan mungkin perlu mengelakkan beberapa jenis makanan yang diketahui menyebabkan masalah kembung perut pada bayi. Antara jenis makanan yang harus dielakkan adalah kubis, brokoli, bunga kubis, kafein, atau makanan daripada sumber tenusu.

Posisi penyusuan
Semasa menyusu badan atau susu formula, kedudukan penyusuan juga memainkan peranan penting atau ia boleh menyebabkan bayi kembung perut. Cara merawat bayi kembung perut adalah memastikan kedudukan kepala si manja lebih tinggi berbanding perut mereka. Kedudukan ini juga membantu susu bergerak ke bahagian bawah perut dan menolak udara ke atas yang membolehkan si kecil bersendawa. 

Bagi ibu menyusu, sesetengah makanan yang anda makan turut menjadi punca bayi mengalami kembung. 

Contoh makanan:

  • Makanan tinggi serat, terutamanya makanan yang mengandungi boron – Lapisan luar bijiran yang keras
  • Sayuran hijau seperti brokoli, asparagus dan kubis 
  • makanan berkanji seperti pasta
  • produk tunusu
  • Buah sitrus 
  • Coklat

Petua elak bayi kembung perut

Tukar susu formula
Susu formula berkemungkinan tidak menyebabkan simptom-simptom mereka. Tetapi, bertukar kepada sejenis formula yang dipanggil susu formula hidrolyzate mungkin boleh memberi perbezaan jika bayi anda alah kepada susu lembu atau tidak toleransi kepada susu.

Pegang secara tegak semasa penyusuan
Jika anda sedang menyusu badan, ia mungkin membantu untuk membolehkan bayi anda menyusu pada satu payudara sehingga ia hampir kosong sebelum menukar ke bahagian satu lagi.

Senaman kaki berbasikal
Gerakkan kaki bayi seperti sedang mengayuh basikal beberapa kali kemudian angkat kakinya hingga ke perut secara perlahan-lahan. 

Jika keadaan bayi anda bertambah serius sehingga menunjukkan tanda-tanda seperti demam, ruam atau darah dalam najis, ibu bapa perlu membawa anak untuk berjumpa doktor dengan segera. 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.