Bagaimana untuk berurusan dengan kanak-kanak yang cerewet makan?

Bagaimana untuk berurusan dengan kanak-kanak yang cerewet makan?

Sebagai ibu bapa, penjaga atau pendidik, berurusan dengan kanak-kanak yang cerewet makan boleh menjadi satu cabaran besar. Selalunya, sukar untuk mendapatkan kanak-kanak jenis ini mengambil diet yang seimbang dan pelbagai. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa taktik dan strategi yang boleh digunakan untuk menggalakkan individu ini makan dengan lebih sihat.

Salah satu cara terbaik untuk menangani seorang yang cerewet adalah dengan melibatkan mereka dalam penyediaan makanan. Membenarkan individu membantu di dapur, memotong sayur-sayuran, atau memilih bahan untuk hidangan boleh menjadi cara yang berkesan untuk membuat mereka lebih teruja untuk makan. Dengan mengambil bahagian dalam proses itu, mereka akan berasa lebih pemilikan dalam makanan mereka dan lebih bersedia untuk mencuba makanan baharu.

Menawarkan pelbagai pilihan pada waktu makan juga penting. Daripada menyediakan makanan yang sama berulang kali, cuba ubah perkara dengan menawarkan makanan baharu atau menambah rempah atau topping yang menarik yang boleh menjadikan hidangan itu lebih menarik secara visual. Ia juga penting untuk bersabar, kerana ia mungkin mengambil masa beberapa kali untuk terdedah kepada makanan sebelum seseorang memperoleh rasa untuknya.

Satu lagi cara untuk menangani seorang yang cerewet makan adalah dengan menyajikan makanan secara berperingkat. Teknik ini membolehkan individu mengambil langkah kecil ke arah mencuba makanan baru. Sebagai contoh, jika individu itu tidak mahu makan kacang, cuba tumbuk dengan kentang atau sayur-sayuran lain. Ini akan mendedahkan mereka kepada perisa dan tekstur baharu tetapi dengan cara yang lebih halus.

Selain itu, jangan memandang rendah peranan pujian positif apabila menggalakkan pemakan yang cerewet. Puji individu apabila mereka bersedia untuk mencuba sesuatu yang baru atau membuat kemajuan dalam tabiat pemakanan mereka. Peneguhan positif boleh membantu dalam menggalakkan pemilih makanan untuk terus mencuba makanan baharu, dan ini mengukuhkan idea bahawa pemakanan sihat adalah sesuatu yang boleh dibanggakan.

Akhir sekali, jadilah teladan positif untuk tabiat pemakanan yang sihat. Kanak-kanak dan sesiapa sahaja selalunya boleh mengambil tabiat orang lain, jadi pastikan anda menunjukkan contoh yang baik dengan memasukkan pilihan makanan yang sihat ke dalam diet anda sendiri.

Kesimpulannya, menangani golongan cerewet makan memerlukan kesabaran, ketabahan dan kreativiti. Dengan melibatkan individu dalam proses memasak, menawarkan pelbagai pilihan, menyampaikan hidangan secara berperingkat, memberikan pujian positif dan menunjukkan contoh yang baik, individu boleh membangunkan tabiat pemakanan sihat yang boleh memberi manfaat kepada mereka sepanjang hayat mereka.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.